BejelentésTanuljunk!
Azt hiszem, megtaláltam az állatok és a civilizált ember közötti hiányzó láncszemet.Mi vagyunk azok.

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Üzenőfal


Név:

Üzenet:Szavazás
Termés


 


A termés szó hallatán zamatos, húsos gyümölcsökre gondolunk, melyeket élvezettel fogyasztunk: körtét, szőlőt, szamócát vagy őszibarackot.Ám a termések közé tartoznak a héjasok csonthéjas termései, a bab- és a borsóhüvelyek, a kukoricacsövek, a paprikák és a paradicsomok éppúgy, mint a városi parkok, sétányok juhar- és kőrisfáinak lependékei. A termés nem más, mint egy virág kifejlett magházából kialakult, a magvat vagy a magokat tartalmazó szerv.


 


Hogyan alakul ki a termés?


 


A megporzást és a megtermékenyítést követően a virágok termőjének magháza a fejlődés új szakaszába lép: megnövekszik, alakját változtatja, keménnyé vagy húsossá válik, s ilyen módon apránként érett terméssé alakul. Majdnem minden termésnek van egy külső rétege, a termésfal (exocarpium, továbbá egy belső rétege, maghéj ( endocarpium), ami a mago(ka)t burkolja. Számos termésnél egy köztes réteg is található közöttük, ez a terméshús (mezocarpium).
                               


A termés szerepe a természetben


 


A termés egy adott ideig megvédheti a benne lévő magvakat, de speciális felépítése mindenekelőtt a magvak terjesztésének a célját szolgálja.A száraz termések széllel, illetve az állatok révén (bundájukba,tollazatukba akaszkodva) való terjedéshez alkalmazkodtak.Lehetnek felnyílók, ha érés után felnyílnak, hogy a magvak kihulljanak vagy zártak, amennyiben sosem nyílnak fel, s csak bomlásuk révén szabadulnak ki a bennük lévő magvak.A húsos terméseket "utaznak", míg az ürülékkel napvilágra nem kerülnek egy távolabbi helyen.


 


Virág


 


A virág a növényeknek az a szerve, amely megvalósítja az ivaros szaporodást. A legtöbb virágban négyféle különböző rész található: a csésze, a párta (a takarólevelek), valamint a porzó és a termő (ivarlevelek).Utóbbiak a szaporodás szervei, míg a párta és a csésze feladata, hogy védjék ezeket a szerveket, és adott esetben odacsalogassák hozzájuk a megtermékenyítést elősegítő rovarokat.


 


 


Különböző virágzatok léteznek.
pl. fürt,füzér,fészek,ernyő,kunkor,sátor,buga,kettős bog


 


Mag


 


A magot úgy képzelhetjük el, mint egy apró kifejletlen növénykét, ami eleven,de átmenetileg nyugalmi állapotban van, és tartalék tápanyagokkal, továbbá rendszerint valamiféle védőréteggel (nemegyszer terméssel) körülvéve készen áll arra, hogy a talajba kerülve kicsírázzon.Amikor a csíranövény növekedni kezd, az első néhány nap során a magban elraktározott tápanyagokat használja fel.


 


Hogyan keletkeznek a magok?


 


Nem minden növénynek vannak magjai.A szárazföldi körülményekhez alkalmazkodott növényekben a megtermékenyítést követően a petesejt, illetve a belőle fejlődő embrió alakul maggá; a falak megvastagodnak, és kialakítják a külső burkot, a maghéjat, az embriót pedig táplálószövet veszi körül, az endospermium.


 

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Keresés a honlaponHírekIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!